Att välja ryggsäck

Du och din familj har bestämt er för att vara borta cirka en vecka i vildmarken. Detta betyder att ni måste ta med er en hel del packning, som till exempel, ombyte, hygienartiklar, sovsäck, tält, stormkök, och mat.

Storlekar

Storleken på en ryggsäck mäts per liter. För en dagsutflykt bör 30 liter vara tillräckligt, för några dagar rekommenderas runt 60 liter och blir det mer än så ska det vara 80 liter.

Eftersom ni campar med barn som inte kan bära så tunga ryggsäckar kommer ni vuxna att få dela upp de tyngre sakerna mellan er och kan få bära upp till 120 liter vardera. Barnen kan bära sina personliga saker, som kläder och hygienartiklar. En fördel är att för varje dag som går blir era ryggsäckar lite lättare eftersom ni äter upp maten.

Material

Nylon är det vanligaste materialet som användas. Anledningen till det är att det är slitstarkt, står emot vatten och möglar inte. Polyester är ett annat material som används, och en av dess största fördelar är att det torkar väldigt fort om det blir vått.

Om du vill dyka ner i mer information om ryggsäcksmodeller kan du läsa mer på den här hemsidan där du även hittar bra tips.

Stormkök

Dina barn har sagt att de vill fiska och sedan grilla fisken över öppen eld och du påpekar att på grund av brandrisk i naturen får man inte göra det, men att du ska köpa ett stormkök. Om du vill fördjupa dig i detta ämne kan du läsa mer här, men här följer en sammanfattning av dina valmöjligheter.

Gaskök

Detta stormkök fungerar så att du kopplar till en tub med gas till köket. Dessa är mycket bra eftersom det är enkelt att justera lågan. En nackdel är att tuberna inte är bra för miljön och måste bäras hem igen efter att de har använts.

Spritkök

Spritkök är svårare att laga mat på och det är knepigare att justera lågan, men de har vissa fördelar. Spriten till exempel är bättre för naturen, och flaskan blir lättare och lättare att bära för varje dag som ni använder den. Det är mycket viktigt att se till att den är ordentligt tillsluten efter varje gång du öppnar den. Annars finns det risk att spriten läcker ut i ryggsäcken.

Förberedning

Det är viktigt att du förbereder allt i förväg. Se till att ha vatten i kastrullen och olja i stekpannan. Stormköket ska stå på en så plan mark som möjligt och ha vindskydd. Detta hjälper till med att spara bränsle. Undvik att använda det inne i ett tält, men om du måste göra det på grund av väder och vind ska det finnas god ventilation och allt som kan antändas ska flyttas bort från stormköket. Ett annat bra tips är att alltid använda lock när du lagar mat, det går fortare då.

Tält för fjällen

Vid camping i fjällen är det värt att investera i ett bra tält av ett känt märke. På grund av vind och väder kan tältet ta mycket stryk och ett billigare tält går ofta sönder mycket fort.

Storlek på tältet

Om du ska campa med din familj och ni är fyra stycken kan det tyckas vara logiskt att köpa ett tält för fyra personer. Det är det inte. Tvåmanna tält väger mycket mindre, de tar upp en mindre yta och på fjället kan det vara svårt att hitta en lämplig tältplats för ett större tält. Man kan räkna med att tältet väger cirka ett kilo per person.

Modell av tält

Förutom hur många som kan sova i tältet ska man även tänka på hur mycket tid man ska tillbringa i det. Om man bara ska sova fungerar ett mindre tält men om ni vet att det ska bli blåsigt och ni kommer att behöva spendera tid i tältet och till exempel laga mat är ett tält anpassat till det bättre.

För att lära dig mer om tält rekommenderas denna sida där de går in på mer detaljer angående tältmodeller, och material.

Vilken sovsäck är bra för fjällen?

Sovsäckar är sig inte alla lika, vilket få som inte har campat tidigare kan veta om. Det finns olika material, olika storlekar och de tål olika temperaturer.

Dun och syntet

Dessa är de vanligaste materialen som används i sovsäckar. Dun är ofta dyrare, men lättare att bära. Syntet tål fukt bättre, men är lite tyngre. Om ni ska gå långt och vädret kommer att vara bra är det klart bättre med en sovsäck av dun.

Storlekar

Det finns en skillnad mellan sovsäckar för män och kvinnor. De är formade efter våra kroppar och ger oss maximal komfort och värme när det behövs. Det finns även sovsäckar för barn så att de har rätt storlek. Det finns även sovsäckar för par om man föredrar det. Där används blixtlåset för att få dem att sitta ihop. På en sovsäck för en person som är högerhänt ska blixtlåset sitta på vänstersida och tvärtom.

Om du vill fördjupa dig i ämnet sovsäckar kan du göra det på denna sida, där de ger bra information och du kan lära dig mycket mer om vad som passar just dig och din familj.

Hur ska ni lämna ert hem?

Ni ska vara borta en vecka och då finns det lite att tänka på angående ert hem. Tjuvar vet att folk reser bort under sommaren och kan smyga runt i kvarteren och villaidyllen för att se om de kan hitta ett objekt att bryta sig in i. Vad är det de letar efter?

Post

Ett enkelt sätt att se om en familj är hemma eller inte är att titta på deras postlåda eller brevinkast. Om det ligger brev, reklam, och morgontidningar på marken är det ganska givet att ingen är hemma. Detta kan ni lösa enkelt genom att be en granne se till att posten inte ligger på golvet. Grannen kan behålla er post hos sig tills ni kommer hem.

Ljus med timer

Ett hus eller en lägenhet som står mörk i ett par dagar är ett bra tecken för tjuven att se att ingen är hemma. Detta kan ni lösa med en timer där lampor tänds i olika rum vid olika tider. En annan möjlighet är att en granne gör det år er eller någon i familjen. Om du är osäker på hur en timer fungerar kan du lära dig om det på den här hemsidan.

Husdjur

Många bestämmer sig för att ta med sig sitt husdjur när de ska campa. När det gäller en hund och till och med en katt är det ganska enkelt, men om du har ett akvarium, en fågel, eller en sköldpadda är det inte praktiskt. Bättre att be en bekant, eller en familjemedlem som åker hem till er och ser till att buren eller akvariet är ren och att det finns mat och vatten. Om hunden inte ska med, kan denna person även ta den på en promenad.

Hur tar man sig till campingområdet?

Det enklaste sättet är givetvis att köra din bil till det området ni ska campa på. En annan möjlighet är att ta tåg, buss eller om det är mycket långt bort att flyga dit. Det finns till och med de som betalar en bekant att köra dem till campingområdet och sedan hämta upp dem på ett bestämt datum och tid. Detta kan vara det bästa alternativet om campingområdet inte ligger alltför långt bort och er bekant kan köra några timmar fram och tillbaka. Men vi ska se på andra alternativ också.

Om du väljer att bila ska du se till att det finns en säker plats att parkera på och där bilen kan stå i flera dygn utan att bli lappad eller komma till skada. En möjlighet skulle vara att fråga en person som bor i området och du kunde låta bilen stå där mot en mindre summa pengar som ersättning. Det är förbjudet att köra bil, husbil eller annat fordon i terrängen. Många vet inte om detta och får en tråkig erfarenhet av en bot när de kommer tillbaka till sin bil efter en vecka i vildmarken.

Med tåg och flyg finns det andra saker att ha i omtanke. Hur mycket bagage ska ni ta med er? Om ni ska vara borta i en vecka, och släpar mer er all den utrustning som ni behöver, och då räknar vi inte mat som ni kan köpa i närområdet där ni ska campa, kan det vara minst fyra stora ryggsäckar. Kolla med SJ och flygbolaget om de tar extra betat får stora ryggsäckar som kanske väger mer än det som är tillåtet. En annan viktig sak som du ska tänka på, hur långt är det mellan tågstationen eller flygplatsen till campingområdet och hur tar ni er dit? Taxi kan ju vara en möjlighet men det kan bli mycket dyrt, buss är nog det billigaste alternativet.

Även om du bestämmer dig för att bila till campingområdet ska du tänka på hur mycket ni tar med er, och är det verkligen nödvändigt? Att packa bilen full med saker som sedan ska lastas in och ut och bäras på ryggen är ingen bra idé. För att ge dig lite idéer om hur man ska packa bilen kan du titta här och på så sätt spara tid den dagen du och familjen ger er av.

Regler för camping och allmänna saker att tänka på

Snart är det sommarlov och semestertider och du har sett fram emot lugna dagar i hängmattan med en bra bok. En dag kommer dina barn i lägre tonåren hem och skriker att de vill campa en vecka under sommarlovet. Du och din partner sneglar på varandra och himlar med ögonen. Men, dina barn ger sig inte och till slut ger du vika. Familjen ska campa. Men hur funkar det, vilka regler finns och vilken sorts camping ska ni göra?

Allemansrätten

I vårt avlånga land har vi något som heter allemansrätten. Den betyder att vi har rätt att vara i naturen så länge vi respekterar den och de andra omkring oss. När det gäller camping ger den oss rätten att slå upp ett tält vid en fin liten sjö och njuta av grillad korv. Men, om marken du ska slå upp ditt tält på ägs av en person måste du fråga om lov. Om det finns hus i närheten finns det en oskriven regel att ditt tält inte får vara inom synhåll.

Nationalparker och naturreservat

Vi har flera sådana i Sverige och i en del får man campa och i andra inte. Oftast finns det skyltar placerade så att du vet var ni får campa. Om du är osäker kan du ringa kommunen och fråga vilka regler som gäller, för de är olika från kommun till kommun.

Olika typer av camping

Förr i tiden när någon sade att de skulle ut och campa betydde det att de slängde på sig en ryggsäck med lite prylar, mat, ett tält och ett underlag. Det gäller till stor del fortfarande, men med åren har det dykt upp nya sätt att campa på. För att nämna några av de mest populära har vi, camping med husbil, fjällcamping, glamping och vildmarkscamping. Alla dessa har sin charm och kan skilja sig rejält åt i budget. Det är viktigt att du och din familj slår er ner runt köksbordet och bestämmer er för vilken typ av camping ni vill göra.

Glamping är ett ganska nytt sätt att campa på och går ut på att bo i ett mycket lyxigt tält där du har i princip allt du kan tänka dig och har hemma. Detta är inte vad dina barn vill göra, de vill leva ett mer fritt liv under sitt camping äventyr. På denna sida hittar du regler som kan hjälpa dig planera campingen.