Campa – var är det ok att slå upp tältet?

Att campa är ett fantastiskt sätt att komma närmare naturen, koppla av från vardagens stress och uppleva äventyr. Men var är det egentligen okej att slå upp sitt tält och tända lägerelden?

Allemansrätten för naturälskare

I Sverige har vi den fantastiska allemansrätten, en lag som ger oss rättigheter att vistas och njuta av naturen fritt. Det betyder att vi kan vandra i skogar, plocka bär och svamp, lägga ut picknickfilten, samt fiska i sjöar och vattendrag utan att behöva fråga om lov. Det ger oss en unik möjlighet att verkligen uppleva den vilda naturen.

Underhåll med betesputs från Kellfri

För att underhålla campingområden eller förbereda nya platser för friluftsliv kan användningen av en betesputs från Kellfri vara en smart lösning. Med dess effektiva prestanda kan den snabbt och enkelt klippa gräs och vegetation, vilket gör det möjligt att skapa välkomnande utrymmen för tältning och picknick. Att ha rätt utrustning är nyckeln till att vårda och njuta av våra naturområden på ett hållbart sätt. Betesputsar används främst för djurens syfte på åkrar och ängar, men kan också tjäna som ett helt annat syfte om man helt enkelt vill fixa till markområden.

Var finns de rätta ställena för camping?

Med allemansrätten följer också ansvar. Även om du har rätt att vistas i naturen, är det inte överallt du kan slå läger. Det är viktigt att respektera privat ägande och känsliga områden. Till exempel är det inte tillåtet att campa på en bondes åker eller i någon annans trädgård.

Välj dina platser med omsorg

När du väljer en campingplats, se till att det är på ett lämpligt område. Titta efter utsatta campingplatser på kartan eller åk till någon du redan känner igen. Att respektera djurlivet är också en del av allemansrätten. Det innebär att undvika platser där din närvaro kan störa djurlivet eller dess livsmiljö.