Regler för camping och allmänna saker att tänka på

Snart är det sommarlov och semestertider och du har sett fram emot lugna dagar i hängmattan med en bra bok. En dag kommer dina barn i lägre tonåren hem och skriker att de vill campa en vecka under sommarlovet. Du och din partner sneglar på varandra och himlar med ögonen. Men, dina barn ger sig inte och till slut ger du vika. Familjen ska campa. Men hur funkar det, vilka regler finns och vilken sorts camping ska ni göra?

Allemansrätten

I vårt avlånga land har vi något som heter allemansrätten. Den betyder att vi har rätt att vara i naturen så länge vi respekterar den och de andra omkring oss. När det gäller camping ger den oss rätten att slå upp ett tält vid en fin liten sjö och njuta av grillad korv. Men, om marken du ska slå upp ditt tält på ägs av en person måste du fråga om lov. Om det finns hus i närheten finns det en oskriven regel att ditt tält inte får vara inom synhåll.

Nationalparker och naturreservat

Vi har flera sådana i Sverige och i en del får man campa och i andra inte. Oftast finns det skyltar placerade så att du vet var ni får campa. Om du är osäker kan du ringa kommunen och fråga vilka regler som gäller, för de är olika från kommun till kommun.

Olika typer av camping

Förr i tiden när någon sade att de skulle ut och campa betydde det att de slängde på sig en ryggsäck med lite prylar, mat, ett tält och ett underlag. Det gäller till stor del fortfarande, men med åren har det dykt upp nya sätt att campa på. För att nämna några av de mest populära har vi, camping med husbil, fjällcamping, glamping och vildmarkscamping. Alla dessa har sin charm och kan skilja sig rejält åt i budget. Det är viktigt att du och din familj slår er ner runt köksbordet och bestämmer er för vilken typ av camping ni vill göra.

Glamping är ett ganska nytt sätt att campa på och går ut på att bo i ett mycket lyxigt tält där du har i princip allt du kan tänka dig och har hemma. Detta är inte vad dina barn vill göra, de vill leva ett mer fritt liv under sitt camping äventyr. På denna sida hittar du regler som kan hjälpa dig planera campingen.