banner-3-2.jpg

Östra Europa Rumänien Serbien Tjeckien Polen Ungern Slovakien Ukraina
Albanien Makedonien Kroatien Montenegro Turkiet Grekland Bosnien Bulgarien
Andra länder Dutch Kontakt          

                            Polen 2010.

Vi körde in i Polen från Cottbus i Tyskland mot Katowice.

Första sträckan in i polen på denna del av motorvägen är av klart sämre kvalité. Men det gäller inte samma motorväg när man åker ut ur Polen. Vägen blir bra efter några mil och fortsätter vara bra.

Vi sov på camping 215 i Katowice. Morgonen därpå åkte vi till Aqua Park i Krakow där vi badade några timmar.

Efter bad blev det ett besök i saltgruvan Wieliczka.

På Polens nationella hemsida kan man läsa:

"Saltgruvan Wieliczka är en av Polens mest besökta turistattraktioner, och det finns goda skäl för det. Det är en av Europas äldsta saltgruvor som går tillbaka till 1200-talet och numera lockar turister från hela världen med sin 3,4 km långa turistled genom över 20 kammare och underjordiska kapell. För dem som känner sig manade att utforska några av de 300 km passager och kammare som ligger utanför turistrutten har gruvan förberett en speciell väg som kallas Gruvarbetarnas rutt.

Klädda i arbetskläder och beväpnade med utrustning för gruvdrift slutar besökarna till Wieliczka gruvan känna sig som turister så snart de försänks ner i mörkret av det äldsta existerande gruvschaktet, Regis.

Var och en av dem tillskrivs ett gruvyrke och arbetsuppgifter av guiden, känd i gruvan som arbetsledaren, som noggrant kommer utvärdera dessas genomförande. På detta sätt blir besökare nyblivna gruvarbetare (slepry) och börja lära sig grunderna av detta krävande yrke i skenet från sina gruvlampor.

Leden, som ligger långt utanför den välbesökta turistrutten, tillåter besökare att upptäcka det inre arbetet i gruvan. På egen hand får de mäta koncentrationen av metan, gräva och transportera salt, bestämma riktningen och utforska okända kammare. De upplever också den dagliga rutinen av livet under markytan och hemligheter bakom gruvdriftstraditioner och ritualer, samt få egen erfarenhet av den verkliga smaken av gruvarbetarnas arbete. Individuella turer ger sig av längs Regis schakt, som ligger i centrum av Wieliczka, på bestämda besökstider."

                      

                          

Efter detta tog vi småvägar, små för att vi lät GPS:en bestämma, till Nowy Sacs där vi sov på camping 87.                                                

Vi tog väg 87 till Stara Lubovna, väg 68 till Presov och därifrån motorväg E50 till Košice och vidare söderut till Miskolc.

På väg hem.

Resans höjdpunkt, och ett minne för livet, kommer från Polen.

Vi beslutade oss för att ”gena” från Tjeckien till Polen och ta samma motorväg ut ur Polen som vi tog in.

Redan från början var jag och GPS:en inte överens. Vägen blev mer och mer till en omväg än en genväg, men en vacker sådan långt ut på landsbygden.

Vi hamnade mer österut än vad vi tänkt oss och när GPS:en föreslog att vi skulle köra västerut på en mindre grusväg chansade vi. Vi har god erfarenhet av grusvägar i Rumänien så själva gruset oroade oss inte. Vi passerar en liten by där vi möts av frågande ansiktsuttryck, vi svänger av till vänster som GPS:en säger och vilket vi finner vara ett bra val då vägen rakt fram är en stig.

Vi fick känslan av att vara på väg ut på en åker. I nästa kurva får vi vår känsla bekräftad.

Men inte bara det vi får även möte med en stor Polsk traktor med fullastat släp.

Föraren har ett uttryckslöst ansikte, i vilket vi inte ens kan se skymten av ett leende, där hans traktor står 50 cm från vår motorhuv. Vi inser att vi måste backa tillbaka på den smala vägen som inte består av något grus utan mest av lera. Vid första försöket bara slirar vi. Vi tittar lite skamsna på mannen i traktorn som fortfarande inte rör en min.

Min man och jag finner situationen pinsam men rolig. Det är så oss på något sätt.

Lite trixande, och med en traktor som tätt följer efter oss varje decimeter vi lyckas erövra av vägen, kommer vi tillslut fram till korsningen väg – stig och vi kan vända bilen. Skrattande passerar vi byn där ansiktsuttrycken bytts ut från frågande till galna turister minen.

Lovar att detta är något det pratas om i den byn.

 

 

GPS:ens val i Polen.

                                     Bakom kurvan hoppades vi hitta en bättre väg - vi fann en traktor.