banner-3-2.jpg

Östra Europa Rumänien Serbien Tjeckien Polen Ungern Slovakien Ukraina
Albanien Makedonien Kroatien Montenegro Turkiet Grekland Bosnien Bulgarien
Andra länder Dutch Kontakt          

                               Att vara vegetarian...

Jag är den i vår familj som inte äter kött. Jag har inga större problem med detta när vi äter på restaurang för jag hittar alltid något att äta, om inte kan man alltid laga till något i bilen. Några av mina favoriträtter är friterad ost (cascaval pane), men då får det inte vara något fryst halvfabrikat, och grönsakssoppa (Corba de legume). Utbudet av vegetariska rätter är inte så stort, för rumänerna själva äter gärna kött (carne) och kyckling (pui). Ofta har jag fått nöja mig med friterad potatis med grönsaker.

 

...eller allergisk.

Vår yngsta dotter är mycket allergisk mot ägg, jordnötter, soja, linser och de flesta nötter. Detta kan ibland ställa till problem, oavsett vilket land man semestrar i. För att underlätta har vi alltid en förklarande text på landets språk med oss. Men man får alltid ha med i beräkningen att informationen om innehållet kanske inte alltid är att lita på. Därför känns det bra för oss att båda våra barn inte vill äta på restaurang utan föredrar att äta i husbilen. Därför har lösningen för oss varit att först laga mat till barnen i bilen, när de är mätta och nöjda följer de med oss på restaurang. Där brukar det finnas plats för lite dricka och kanske en glass, och en hel del lek.

 

Mat.

Rumäner verkar som sagt tycka mycket om kött. Maten är också ganska fet och ofta friterad.

Sallad till maten beställs separat och man kan ofta välja på flera olika sorter. I de större städerna och vid turistorterna finns nu ofta flera restauranger med olika inriktningar att välja på.

 

Autoservire.

Här serveras rumänsk mat, man tar sin bricka och väljer över disk vad man vill ha. Här finns möjligheter att prova på flera olika rätter. Rumäner äter ofta här, det är ett billigt alternativ. Vi brukar äta på två olika autoservire i norra delarna av Mamaia. Dessa kan vi rekommendera. Däremot är det även en autoservire på vår camping vid Svarta havet men den har inte mycket att erbjuda.

 

Frukost (micul dejun) serveras oftast mellan 7 och 10.

                                     Lunch (masa de prînz eller dejunul) serveras oftast mellan 12 och 14.

                                     Middag (cina) serveras mellan 19 och 22.

 

 

Mamaia

 

 

Dryck.

Vatten (apa).

Man bör inte dricka kranvattnet. Det finns gott om olika vatten på flaska att köpa.

Apa minerala = mineralvatten.

Apa gazoasa = kolsyrat vatten.

Apa simpla = vanligt vatten.

Apa potabila = drickbart vatten.

 

Öl (bere).

Det finns ingen anledning att köpa importerad öl då den rumänska ölen är aldeles förträfflig, både billig och god, enligt min man. Själv tycker jag inte om öl och kan därför inte uttala mig i frågan.

Några exempel är Timisoreana (som även kan köpas i 2 liters pet flaskor), Ursus och Bucegi. Men det finns många fler. Det brukar inte vara någon större pris skillnad om den inhemska ölen köps i affären eller på baren.

Sommaren 2007 kostade en fatöl ca 7-10 kronor. Den importerade, typ Carlsberg kostade minst det dubbla.

 

Vin (vin).

Rumänien är ett vinland. Här finns många sorter att välja mellan. Utefter vissa vägar sitter byborna vid vägkanten och säljer hemgjort vin. Vi brukar ta med tomma glasflaskor hemifrån som vi häller över vinet i då de oftast säljs i petflaskor. Vårt favoritområde för vin är Odobesti.

Sött = dulce

Torrt = sec

Halv torrt = demi-sec

Rosé = rozé

Vitt = alb

Rött = rosu

Mousserande = spumos

 

Andra alkoholhaltiga drycker (Alte bauturi alcoolice).

Tuica, plommonbrännvin är en nationaldryck som också säljs utefter vägen i vissa byar eller i affären.