banner-3-2.jpg

Östra Europa Rumänien Serbien Tjeckien Polen Ungern Slovakien Ukraina
Albanien Makedonien Kroatien Montenegro Turkiet Grekland Bosnien Bulgarien
Andra länder Dutch Kontakt          

Om man tänker ta sig hela vägen till nordöstra delen av landet bör man stanna och titta på ivart fall något av de målade klostren. Förslagsvis tar man väg E 576 mellan Cluj-Napoca och Suceava, som inte är den bästa av vägar men vacker. Det ska finnas en camping vid klostret i Gura Humorului, har själv aldrig varit där då vi har bekanta som vi parkerar hos.

 

Innan man kommer till Câmpulung Moldovenesc kan man svänga vänster, riktning mot Radauti. På den vägen finner man klostren Moldovita och Sucevita. Om man sedan svänger av vid Radauti kan man köra ner till klostret Abore och vidare mot Humorului. När man kommer ut på väg E 576 igen finns Klostret Voronet inte långt borta. Det var många år sedan jag åkte denna väg och vet inte hur skicket på den är idag. Om man inte vill köra för långt bort från väg     E 576, föreslår jag att man nöjer sig med Voronet.

 

 Klostret Voronet grundades 1488 av Stefan den store. Voronet är mest känd för sina målningar på utsidan som är från 1500-talet och för bildernas blåa färg. Bilderna är som en serie där man kan följa olika händelser från bibeln.

 

Mer om dessa kloster och fina bilder kan ni se på följande sidor.

Voronet klosterkyrka i Moldavien
Sucevita klosterkyrka i Moldavien
Moldovita klosterkyrka i Moldavien

 Voronet