banner-3-2.jpg

Östra Europa Rumänien Serbien Tjeckien Polen Ungern Slovakien Ukraina
Albanien Makedonien Kroatien Montenegro Turkiet Grekland Bosnien Bulgarien
Andra länder Dutch Kontakt          

                               Rumänien som campingland. 

 

Min familj, två vuxna och två barn, har campat sedan 2005 i landet.

Det blir lättare för var gång. Infrastrukturen blir bättre, campingplatserna

och camparna fler.

Vi tillhör de som gillar att semestra i öst.  Möjligheten till att under några veckor uppleva något annorlunda och förhoppningsvis  leva lite billigare.

Vi har inte så stora krav men vill ändå ha trygghet och säkerhet när vi

campar och om möjligt bra toaletter och dusch.

Rumänerna är ett tältande folk. På helgerna åker många av de som bor i städerna ut i skogen och fricampar, gärna i närheten av ett vattendrag. Man skulle säkert utan problem kunna ställa sig en natt på samma plats men vi föredrar campingplatser, av  säkerhetsskäl. Men vi har, utan problem, sovit utanför motell och på bekantas parkeringsplatser i olika städer.

 Däremot kan många Rumäner inte förstå varför vi som har råd att bo på hotell envisas med att campa. De finns inte så många campingplatser i landet som håller den standard som de flesta från Europa önskar, och då pratar jag inte om lyx utan känslan av säkerhet, riktiga toaletter och dusch. Men för varje år tillkommer det nya campingplatser. Rumänerna börjar inse att här finns pengar att tjäna och camparna kommer de närmaste åren, med all säkerhet, att öka i antal.

 

Gemensamt för många campingplatser i öst är att man kan glömma säkerhetsavstånd mellan vagnarna.

På flera ställen ska man vara glad om man får el och om man får det ska man inte fundera så mycket på hur allt är kopplat och vara medveten om att det som kommer fram ur kabeln till ditt kylskåp kanske inte alltid räcker för att hålla det kallt.

 

 

En camping av det enklare slaget. Kostade 50 kr med el.Varje år hälsar vi på nunnorna på klostret. Underbar utsikt. Här campar vi i trädgården.Detta år var det för varmt i klosterträdgården så vi valde skuggan i kohagen.

 

 

I norra Rumänien finns det inte så många campingplatser att välja på. Vi hade planerat att campa i trädgården hos bekantas bekanta. Men våran bil var för stor. Man kan fundera över vad de som bor i byn tänkte när de först fick väja för kossorna utefter gångvägen och sedan bakdelen på en svensk husbil. Vid ett annat tillfälle stannade vi utanför ett pensionat utefter vägen. För tio euro fick vi både parkering och el. Detta var ett lite dyrare pensionat. Maten var utsökt.

 

 

Parkering i trädgård. Bilen fick inte plats men det gick bra ändå.Kossa som betar utefter gångvägen.